Mina MBT hittills

I samarbete med vår sponsor MBT.

Om skorna

MBT CUSHIONING ZEE 18 M Black Green, MBT Löparskor Herr

Löparskor för dig som önskar maximal dämpning vid långdistansträning och återhämtning samt om du är skadebenägen eller nyligen börjat löpträna.

MBT CUSHIONING ZEE har en unik patentsökt sulkonstruktion som främjar en skonsam mellanfotslöpning. Den rundade sulan ger extra framåtdriv i löpsteget och underlättar övergången till nästa steg. Stegen blir kortare och frekvensen intensifieras, vilket också ger en mer upprätt kroppshållning. Skaderisken minskar och löpekonomin blir bättre. Den stötabsorberande sulan i tre densiteter ger maximal dämpning och passar för långdistansträning och som återhämtningssko samt om du är skadebenägen eller är ny i löpspåret. Den lite styvare sulan i framfoten ger jämnare tryckfördelning och avlastar vid framfotsproblem.

Om skon hos MBT

Om mig

Jag väger för närvarande in på ca 89 kg och jag har en bakgrund som basket- och volleybollspelare där jag haft fler upphopp som avslutats med höger ben vilket kan ha bidragit till en ojämnhet i styrka mellan benen. I min ungdom har jag opererats för posterior comparment syndrome på båda vaderna och har på senare år haft bekymmer med benhinnorna i olika omgångar när jag har löptränat. När vi började promenera för marathonmarschen förra året märkte jag att jag hade problem med ITBS på vänster sida, under hösten var jag hos Penttis Idrottsskador och Sjukgymnastik i Västerås där jag fick fick hjälp att lägga upp rehabträning som jag utgått från sedan dess. Det som också är värt att nämna är att jag pronerar en hel del med högerfoten i mitt steg vilket skojar till det ibland.

Mina förhoppningar

När vi var och provade ut skorna hos John Pelle Sport rekommenderades vi att gå i löparskorna eftersom vi inte var vana vid MBT, eftersom ambitionen var att träna och även ha med våra skor i rotationen under tävlingen så lät det som en bra idé att inte ta de mest krävande och instabila skorna. Jag såg framför mig att börja i mina MBT Cushioning Zee 18 och återkomma till dem var sjätte timme under själva tävlingen om det inte var möjligt att gå längre utan några större bekymmer. Jag var också förhoppningsfull att löparknät också skulle kunna förmildras och att aktiveringen som skorna ger för musklerna skulle göra att träningspassen skulle bli intensivare på sätt och vis. En rädsla jag hade var att min pronation i högersteget skulle kunna sätta käppar i hjulet men känslan att gå i skorna på affären gjorde att jag var villig att ta den risken.

Sammanfattning

Vad har jag hunnit gå

Bortsett från att jag använt dem till vardags för att få ut aktivering under mitt ansträngande jobb på kontor så har jag hunnit med följande träningspass om 6 timmar eller mer:

Lagpromenad 31/3 32km varav ca 20 km i MBT

Den första promenaden så var mina skor så gott som nya från affären, jag gick förvisso till tåget i Stockholm från John Pelle Sport men det räknas knappt. Jag upplevde att jag kände mig trött på ett annorlunda sätt än vanligt men hade inga känningar av mitt löparknä. Det jag noterat var att det ömmade av skon på yttersidan undertill på fotknölen av högerfoten och att jag var öm på insidan av hälen på högerfoten, sista milen bytte jag om till ett par joggingskor som inte tryckte på samma sätt. Jag såg en review på youtube som konstaterade att den här skomodellen behövde lite användning innan den var uppmjukad, jag tänkte att det här nog berodde på det och lät det bero.

Lagpromenad 27/4 39km i MBT

Inte speciellt trött i kroppen alls men fortsatta problem med både känningar i hälen och höger fotknöl, det kändes som att höger häl på insidan var mer utsatt för skav och att det kom i skarven mellan sulan och skon. Under den efterföljande veckan ringde jag till John Pelle Sport och rådfrågade dem, det slutade med att vi försökte oss på att lägga i ett par icebug fat medium som kändes som en lovande lösning.

Promenad i Eskilstuna med Elin 25/5 28,4 km i MBT

Hälskaven på sidan var som bortblåst, ingen irritation i skarv mellan sula och sko! Dessvärre hade jag fortfarande ont på utsidan av höger fotknöl. Jag lät bli att låsa hälen med runners loop och lät bli att snöra de översta hålen, det verkade lätta på trycket.

Walk of pain 31/5 77,47 km varav 60 km i MBT

Någonstans efter 50 km började jag känna av skav på sidan av hälen på båda fötterna, det var svettigare än innan och jag hade gaiters på över skorna så det var säkert svettigare än vanligt. Jag bytte till mina reservskor som är väldigt dämpade och det var inte alls samma sköna dämpade resa sista biten, jag behöver ha en annan sko att växla med. Även om icebugsulorna löste ett problem så verkar de ha orsakat ett annat. Efter lite googling så kan den brantare vinkeln på sulan bidra till den här typen av blåsbildning. Nu är planen att gå tillbaka med sulorna då jag har 30 dagars provperiod, jag tänkte be om ett par thin medium istället. Jag fick bittert känna på hur mycket mer det kändes när det var varmt ute, eftersom jag släppt lite på hälinlåsningen av runners-loop så fick jag tejpa hälen längs vägen. Till marathonmarschen kommer jag nog byta från leukeplast till optiplast då de verkar klibba ihop mindre med strumpan, och jag kommer tejpa på ett par ställen till för att förebygga blåsor på sidan av hälen och på framfoten.

Vad har funkat bra

Inga problem med löparknät och jag känner mig väldigt pigg i skorna. Rullet på skorna är otroligt skönt att gå med, och även om de ska aktivera musklerna mer så är det ett nöje att gå i dem när man är trött. Dämpningen får mina andra väldämpade skor att kännas som minimalistiska, jag tycker det är en fantastisk känsla att gå i de här skorna!

Vad har funkat mindre bra

Med mina förutsättningar så var problemen med högerskon inte så roliga, jag hoppas på att gå en tremilare i de lägre icebugsulorna för att se om det känns bättre. Jag har även sneglat på Engo-patches för att minska friktionen på de ställen som problemen uppstod men det är en backup-plan om sulan inte gör susen. Om skons styvhet är en del av problemet törs jag inte säga, jag gissar att min högerfot är boven i dramat.

Slutsats

Om du liksom jag har premiär för MBT så rekommenderar jag den här skon som en första sko! Nu har jag huvudsakligen gått i dem, men jag har sprungit någon kilometer och det har varit lika behagligt som promenaderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s