Elins skor

Ja då är det väl dags att prata lite om en väldigt viktig del av utrustningen, skorna. Vad ska man ha på fötterna för att optimera sin prestation? I alla forum jag är medlem i, både löpargrupper och fotrallygrupper är detta en fråga som engagerar. Det finns lika många åsikter om vad som är det bästa som det finns fötter. Jag är ju novis på ämnet så jag försöker att läsa så mycket jag kan och bilda mig en egen uppfattning utifrån det jag läser. Även om vissa modeller låter som det bästa för fötterna på pappret så kanske de inte alls fungerar i min situation. Så känner jag lite för barfotaskor. Det låter ju självklart att fötterna mår bäst av att röra sig på det sättet som de genom evolutionen har blivit formade att göra men dels är jag för ivrig för att ta den långsamma invänjningen som de kräver för att man inte ska dra på sig belastningsskador, dels så är jag tveksam att det skulle funka för mig med tanke på att jag nästan uteslutande rör mig på asfalt.
Jag har istället gått åt andra hållet har jag märkt. Jag gillar skor med mycket dämpning.

Nu ska jag inte försöka nörda in mig för mycket i teorier om dämpning, drop, tåboxar, hälkappor osv. Jag presenterar istället de skor som jag använder för tillfället. Jag är inte så bra på vad det är för modeller men om du skulle vara intresserad av det så hojta till så tar jag reda på det.

img_4092
Asics

Vi börjar med mina gamla trotjänare. Ett par asics som är ungefär ett år gamla. De har fungerat väldigt bra att springa i men jag är inte helt förtjust i att gå längre sträckor i dem då jag har väldigt lätt att få djupa blåsor på trampdynorna och dessa bidrar till just det. Men de är som sagt sköna att springa i och att gå kortare (upp till ett par mil) sträckor i.

 

 

 

img_4093
Saucony

Nästa par är mina saucony, skorna som jag drar mig för att försöka uttala. Vilken tur att bloggen är ett forum där jag kommer undan med att enbart skriva namnet!
Mina knän gillar inte alls att springa i dessa men de är jättesköna att gå i. Det var dessa jag hade när vi gick Enköping-Uppsala. Sköna, breda och köpta i en storlek som tillåter fötterna att svullna, vilket de gör när man håller på under lång tid. De är inköpta under tidig vår i år och tyvärr har det gått hål på höger hälkappa. Det återstår att se hur länge jag kan fortsätta att använda dem utan att få skavsår.

img_4090
Hoka bondi 6

Nu kommer vi till mina absoluta favoriter, mina Hoka Bondi 6. De är ett par skor för tunga, långsamma löpare om jag kommer ihåg beskrivningen på hemsidan korrekt. Jag tänkte att det passar ju mig så jag klickade hem dem och har inte ångrat mig en sekund. De är väldämpade, breda och köpta i en storlek som tillåter fötterna att svullnar. De är otroligt sköna och är provade upp till tre mil. Då klarade jag av att springa ifrån ett par vildsvin i slutet av promenaden så det måste man väl tycka är ett bra betyg.

img_4094
Meindl Island Lady MFS Active

Det här är mina nya kängor för säsongen. Ett par Meindl. Jag har haft två modeller av detta märke tidigare. Köpte mitt första par 2003. Jag verkligen älskar dem och de  har hållit i många mil och år.
Dessa håller jag fortfarande på att vänja mig vid. De funkar finfint på sträckor upp till en mil. Sedan kan fötterna klaga lite genom att mina tår kan domna lite men det har blivit bättre med tiden så jag antar att det är en vanesak. Eftersom de är rätt höga så blir det en annan gångstil än när jag går i löparskorna. Bra eller dåligt, har jag ingen aning om? De är inte så mycket använda än men jag hoppas väldigt mycket på dem i vinter. De är ganska så rejäla så det känns i benen när man gått långt i dem. Kanske kommer jag ha bodybuildar-ben framåt våren.

img_4091
Icebug

Sist men inte minst har vi mina nya Icebugs. Det är första gången jag äger ett par sådana. Det ska bli väldigt intressant att se om man kan gå utan att halka omkring som Bambi på hal is i vinter. Någonting som jag vanligtvis är väldigt bra på att göra.
Jag kan inte komma med något omdöme ang dessa än men lovar att återkomma med det under vintern.

 

Jag tror att det inte går att säga att den här skon är perfekt för alla utan att man är så illa tvungen att prova sig fram till vad som passar ens fötter och ens målsättning.
Jag lutar mera och mera åt Hoka-hållet i alla fall. Det är de som kommer få sitta på fötterna vid nästa långpass. Vi får se om jag är lika förtjust efter det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s